Lääkäriin on päästävä kohtuullisessa ajassa

Share |

Lauantai 1.12.2012 klo 20:17 - Simo Repo


Helsinki on poistamassa terveyskeskusmaksua. Espoossa asiasta keskustellaan.

Olen itse eläkkeelle jäätyäni siirtynyt työterveydenhuollosta terveyskeskuksen palvelujen piiriin. Kuluneen eläkevuoden aikana olen ollut viikon sairaalassa ja käyttänyt terveyskeskuksen sekä erityissairaanhoidon palveluita useampaan otteeseen. Keskituloisena eläkeläisenä maksan mielelläni nykyisen terveyskeskusmaksun ja muutkin julkisesta terveydenhoidosta koituvat kustannukset.

Samalla olen kuitenkin sitä mieltä, että niiltä, joiden kukkarolle nykymaksu on liian korkea, se on ehdottomasti poistettava. Espoossa on jo nyt pienituloisia ryhmiä, joilta terveyskeskusmaksu on poistettu. Rajoista on tarvittaessa keskusteltava ja niitä saattaa olla syytä tarkistaa.

Huolestuneempi olen siitä, pääseekö terveyskeskuksen hoitoon kohtuullisessa ajassa. Jatkuvasti kuulen lähipiiristäni tietoja, joiden mukaan terveyskuskuslääkärin vastaanottoa saa odottaa kuukausia. Se on kohtuutonta. Lääkäriin on kiireettömässäkin tapauksessa päästävä korkeintaan parin viikon varoitusajalla.

Espoon on tartuttava tomerasti terveyskeskusten palvelujen parantamiseen. Ongelma ei tietenkään ole siinä henkilökunnassa, joka terveyskeskuksissa jo nyt työskentelee, vaan siinä, että lääkärin virkoja ei saada täytetyksi.

Terveyskeskukset tulee saada työolosuhteiden, palkkojen ja verotuksen osalta samaan asemaan kuin yksityiset terveysasemat. Ahkerasta ja hyvästä työstä on työntekijän saatava kohtuullinen korvaus. Keskeisenä korjauksena on tehtävä myös se muutos, että Kelan tulee korvata yhteiskunnan tuottamat lääkäri- ja laboratoriopalvelut samoilla summilla kuin se korvaa vastaavat yksityisten lääkäriasemien tuottamat palvelut. Tässä suhteessa kilpailu on tällä hetkellä täysin vääristynyt.

Nyt olemme tilanteessa, jossa yksityiset terveyspalvelut saavat asiakkaistaan tuottoja ja julkiset terveyspalvelut pääasiassa vain kuluja. Tilanne on kestämätön ja se on korjattava.

Simo Repo

Avainsanat: Terveyskeskus, lääkäri, Kela


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini