Kauniainen - suuri voittaja

Share |

Keskiviikko 16.1.2013 klo 15.13 - Simo Repo


Espoonseudun kuntauudistushankkeen esiselvityksissä, niihin liittyvissä koulutuksissa ja julkisissa keskusteluissa on tullut selväksi ainakin yksi asia: Seudun kilpailukykyisin kunta asukkaiden kannalta on Kauniainen. Sinne haluavat muuttaa ne, joilla on mahdollisuus ja varaa valita asuinpaikkansa.

Muitakin voittajia on: Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. On myös häviäjiä: Helsinki, Espoo ja Vantaa. Niistä pyrkivät pois ne, jotka haluavat itselleen hyvän kotikunnan.

Julkisissa keskusteluissa suurten häviäjien päättäjät sanovat happamasti, että Kauniainen poimii rusinat pullasta. Kannattaisi ehkä mennä hieman pitemmälle jä kysyä: Miksi? Olisiko niin, että Kauniainen on hallittavan kokoinen, hyvin johdettu yksikkö, jossa demokratia tulee riittävän lähelle jokaista kaupunkilaista? Se pakottaa päätöksiin, jotka ovat asukkaiden kannalta hyviä. Sellaiseen kuntaan halutaan muuttaa, missä asukkaiden tarpeet ja toivomukset kyetään ottamaan huomioon.

Ainakaan tällä hetkellä ei kuntauudistuksessa ole näkyvissä mitään sellaista linjaa, jossa selkeästi lisättäisiin lähidemokratiaa ja asukkaiden todellista vaikutusmahdollisuutta omiin lähipalveluihinsa.

Se on kuitenkin aivan selvää, että sellainen kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus, jossa Espoosta ollaan muodostamassa Helsingin työvoimavarastoa, ei johda sen enempää espoolaisten kuin Espoon kaupunginkaan kannalta hyviin tuloksiin. Kaikki lienevät panneet merkille, että Espoon suurin yksityinen työnantaja on muuttamassa toimintonsa voittajakunta Sipooseen.

Ilmiselvää on, että Helsinki on suurissa vaikeuksissa. Niitä ei poista se, että se hankkii itselleen lisäaikaa haalimalla alueita ja asukkaita naapurikunnista ja ajamalla muut itsensä kanssa samaan kurimukseen. Vaikeuksiin pitää käydä käsiksi ja ne pitää voittaa.

Jokainen voi ajatella, mihin aikanaan johtaa yhteiskunnan talouspolitiikka, joka perustuu jatkuvaan asukasmäärän kasvuun. Siinä pelissä on lopulta pelkkiä häviäjiä. Toisilta on viety asukkaat ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Toiset ovat slummiutuneet hallitsemattomiksi massoiksi. Ja lopulta maapallon kyky kestää jatkuvasti kasvavaa väestöä joka tapauksessa saavuttaa rajansa.

Tulevaisuuden suuria voittajia ovat ne, jotka kykenevät rakentamaan kehityksensä kestäville perustoille.

Sitä odotellessa: Kauniaisten kaupunkia ei pidä hävittää, sen toimintamalli pitää monistaa.

Avainsanat: Kauniainen, kuntauudistus, metropoli, metropolialueen esiselvitys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini