Metroliikenne - sumppu vai salama?

Share |

Tiistai 8.10.2013 klo 16.07 - Simo Repo


Matinkylän-Olarin-Suurpellon-Friisilän asukasfoorumi käsitteli 7.10. metron tulon aiheuttamia muutoksia sekä joukkoliikenteen että muun liikenteen järjestelyihin. Joukkoliikennelinjojen suunnitteluperiaatteita esitteli joukkoliikennesuunnittelija Jonne Virtanen Helsingin Seudun Liikenteestä ja liikenneväylien suunnittelua aluepäällikkö Sauli Hakkarainen Espoon kaupungilta.

Katuhankkeista löytyy hyvää tietoa Espoon kaupungin sivuilta www.espoo.fi ja linjastosuunnittelusta HSL:n sivuilta www.hsl.fi.

Tilaisuus herätti minussa mm. seuraavia ajatuksia:

- Katusuunnitteluun on myöhäistä puuttua, kun rakentamista jo valmistellaan. Vaikuttaa pitää asemakaavan suunnitteluvaiheessa. Asemakaavan virheitä voidaan toteutuksessa vain vähentää, ei poistaa. Metron aiheuttamissa liikennesuunnitelmissa näkyy, että metron tuloa ei ole kaavoitettu oikein, kun Ison Omenan aluetta on suunniteltu.

- Suur-Matinkylän alue on liian suuri yhdeksi lähidemokratia-alueeksi. Suurpellolla ei ole juuri mitään tekemistä Länsiväylän eteläpuolisen alueen kanssa. Eikä juuri Olarillakaan tai Friisilällä. Todellisen asukasdemokratia-alueen tulee olla riittävän pieni.

- Yhteydenpitoa asukkaiden ja suunnittelijoiden välillä on parannettava. Hyvää tahtoa on, mutta yhteistyön kehittämistä tarvitaan. Tällaisenaan tulee tilaisuuksissa helposti syyttäjän-syytetyn asetelma. Siitä vaikea päästä hedelmälliseen yhteistyöhön. Ongelma ei henkilöissä vaan järjestelmässä. Yhteydenpitoa asukkaiden, virkamiesten ja päättäjien välillä tulee kehittää.

- Yhteydenpito tulee saada jatkuvaksi. Tapahtumat voivat täydentää jatkuvaa yhteydenpitoa, mutta eivät korvata sitä.

- Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenillä ja HSL:n suunnittelijoilla on eri käsitykset siitä, mitä tapahtuu, jos uusi linjasto ei toimi. Tämä on minusta vakava asia ja se on otettava käsittelyyn.

- Matinsolmu tulee näidenkin katusuunnitelmien toteuduttua olemaan liikenteellisesti solmussa. Jos Ison Omenan kohdalle saadaan lisärampit idästä, tilanne helpottuu. Ennen niiden toteutumista nykyiset ruuhkat Länsiväylältä Helsingin suunnasta ja Kehä II:lta Länsiväylän ali vain pahenevat entisestään.

- Asukkailla on vahva, kokemukseen perustuva näkemys siitä, että metron liityntäliikenne Länsiväylän yli pohjoisesta ja Länsiväylältä lännestä tulee auttamattomasti ruuhkautumaan.

Arvostin tilaisuudessa virkamiesten avoimuutta ja valmiutta kuunnella asukkaiden mielipiteitä. Arvostin myös sitä, että kaupunkisuunnittelulautakunnan jäseniä ja muitakin espoolaisia kuntapoliitikkoja osallistui tilaisuuteen.

Avainsanat: metro, liikennesuunnittelu, länsimetro, Iso Omena, Matinkylä, paikallisdemokratia, asukasfoorumi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini