Järkeä Espoon pysäköintisuunnitteluun

Share |

Maanantai 25.11.2013 klo 23.46 - Simo Repo


Espoo laatii parhaillaan pysäköintistrategiaa. Jos joku haluaa vaikuttaa siihen, miten pysäköintiasiat Espoossa järjestetään lähivuosikymmeninä, se on tehtävä nyt. Kun strategialuonnokset ovat keväällä valmiita, vaikuttaminen on jo myöhäistä.

Pysäköintipaikkoja on Espoossa rakennettu/varattu erityisesti kerrostaloalueille tarpeeseen nähden aivan liian vähän. Kaikkialla ei asukkaillekaan riitä laillisia pysäköintipaikkoja eikä vieraspysäköintiä ole käytännössä huomioitu lainkaan. Jos kokonaisessa kaupunginosassa (Suurpelto) on vain 7 vieraspysäköintipaikkaa, eivät rakennusmääräysten ja pysäköinnin suunnittelijat ole olleet tehtäviensä tasalla.

Vieraspysäköintipaikkojen puuttuminen johtaa ihmisten erakoitumiseen ja normaalin inhimillisen kanssakäymisen kaventumiseen. Pysäköinti ei ole vain tekninen ja taloudellinen kysymys vaan sillä on vaikutusta koko ihmisen elämään ja sosiaalisiin suhteisiin.

Aluepysäköintikiellot eivät toimi. Ne ehkä helpottavat virkamiesten työtä, mutta erityisesti vieraan autoilijan on lähes mahdotonta Espoossa muistaa, missä aluepysäköintikielto on voimassa, missä ei. Aluepysäköintikielto johtaa espoolaisten sosiaalisten suhteiden kaventumiseen.

Kadunvarsipysäköinti on syytä kieltää joukkoliikenne- ja läpiajokaduilla. Muualla kadunvarsipysäköinti voi hyvin olla pääsääntöisesti sallittua. Kun kadut rakennetaan alun perin riittävän leveiksi, pysäköinti on mahdollista ilman erillisjärjestelyjä. Liian ahtaaseen rakentamiseen pakottaa vain ahneus, joka edellyttää, että maan jokaisesta neliöstä on saatava irti mahdollisimman paljon rahaa.

Pysäköinti on ongelma lähinnä taajaan rakennetuilla kerrostaloalueilla. Väljä ja matala rakentaminen ei synnytä pysäköintiongelmaa.

En usko tulevaisuuteen, jossa useimmilla perheillä ei ole perhekohtaista liikennevälinettä. Sen sijaan uskon siihen, että autoille löytyy entistä taloudellisempia ja vähäpäästöisempiä, ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja.

En usko myöskään siihen, että joukkoliikenneratkaisuilla saataisiin vähennetyksi autoistumista. Joukkoliikenteen riittävän tiheä verkosto on liian kallista sekä rakentaa että ylläpitää. Ihmisten liikkumistarpeita ei koskaan saada puristetuksi reiteiksi, jotka noudattavat joukkoliikenteen reittejä.

Hyvä kaupunkirakenne sisältää kerrostaloasumista niille, jotka sitä tahtovat, ja pientaloasumista niille, jotka sitä tahtovat. Ikuisesti ei väestönkasvu voi jatkua, jos haluamme ympäristöltämme muutakin kuin taajaan ja korkeasti rakennettua kaupunkimiljöötä.

Espoota kannattaa suunnitella hyvin ja tasokkaasti, ei pilata ahneella rakentamisella ja ylimitoitetulla väestötavoitteella. Pysäköintiratkaisut ovat osa hyvää – tai huonoa – kaupunkisuunnittelua.

Asukas- tai asuinalueiden vieraspysäköinti ei saa olla rahastuksen väline. Sen tulee olla asukkaiden perusoikeus.

Avainsanat: Pysäköinti, pysäköintistrategia, aluepysäköintikielto, autoistuminen, kaavoitus


Kommentit

9.3.2021 12.36  Esko Yliruusi

Hei
Puhut asiaa, jota kaupungin herrat ei ymmärrä. Olen itse taistellut tästä aiheesta jo 20 vuotta, mutta mitään vastakaikua en ole havainnut. Juuri nyt kirjoitan aiheesta kaupungin herroille, aion laittaa referaatin tästä sinut kirjoituksesta.

Jatketaan taistelua, t,Esko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini