Kalajärvi - mahdollisuus hyvään paikallisdemokratiaan

Share |

Maanantai 9.12.2013 klo 22.56 - Simo Repo


Kalajärven kaava palautettiin tänään Espoon kaupunginvaltuustosta uuteen valmisteluun. Tulkintani mukaan todellinen syy palautukseen oli, etteivät alueen asukkaat halua virkistysalueena käyttämänsä Kalajärvenkallion kaavoittamista asuntotonteiksi.

Hyväksyessään viime kesäkuussa Espoon uuden strategian, Espoo-tarinan, kaupunginvaltuusto asetti uusia poikkihallinnollisia työryhmiä kehittämään kaupungin päätöksentekoa ja palveluita.

Espoon kaupunginvaltuuston asettaman poikkihallinnollisen Osallistuva Espoo -työryhmän päätavoite on Suomen toimivin demokratia. Työryhmän tavoitteiden mukaan toimivaan päätöksentekoon kuuluu asukkaiden ja yhteisöjen ottaminen paremmin mukaan päätösten valmistreluvaiheessa.

Työryhmän puheenjohtaja on perussuomalaisten Simon Elo, varapuheenjohtaja vihreiden Mari Nevalainen. Ryhmässä ovat lisäksi kokoomuksen Kai Lintunen ja Kaisa Alaviiri sekä ruotsalaisten Anders Portin. Virkamiehistä mukana on mm. kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Nyt on kaupunginhallituksella, suunnittelutoimikunnalla sekä Osallistuva Espoo -työryhmällä erinomainen mahdollisuus näyttää, että Espoo-tarinalla tarkoitetaan täyttä totta eikä sitä ole kirjoitettu pelkkien korulauseiden vuoksi. Kuten valtuustossa sanoin, haluan, että valtuuston päätettäväksi tuodaan kaava uudestaan sellaisessa muodossa, että sen takana on sekä kaupunkisuunnittelulautakunta, kaupunginhallitus että paikallisten asukkaiden ja asukasjärjestöjen enemmistö.

On aika siirtyä uuteen, asukkaille sananvaltaa antavaan kaavoituskäytäntöön. Itse en tule hyväksymään jatkossakaan sellaista kaavaa, jota enemmistö alueen asukkaista ja asukasjärjestöistä vastustaa. Minun arvoissani hyvään espoolaiseen paikallisdemokratiaan kuuluu asukkaiden todellinen mahdollisuus vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittymiseen.

Avainsanat: Kalajärvenkallio, kaavoitus, Pohjois-Espoon yleiskaava, asukaslähtöisyys, lähidemokratia, Osallistuva Espoo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini