Siirtyykö Espoo demokratiasta virkamiesvaltaan?

Share |

Torstai 13.11.2014 klo 23.35 - Simo Repo


Olen lukenut Espoon kaupunginjohtajan talousarvioesityksen vuodelle 2015 kannesta kanteen. Espoon talous on suurissa vaikeuksissa. Tasapainoa kaupungin kasvun aiheuttamien investointikustannusten ja kaupunkilaisten hyvän elämän turvaavien käyttökustannusten välille ei ole saavutettu. Vakavin asia löytyy kuitenkin tekstistä, talousarvioesityksen sivulta 99.

Espoon kaupungin sivistystoimi esittää talousarviossa valtuustokaudelle (siis vuosille 2015-2016) tavoitteet ja niiden toteutumiselle kolme pääasiallista uhkaa. Niistä kolmas on:

Viranhaltijoiden esittämät toimenpiteet eivät tule hyväksytyksi poliittisessa päätöksenteossa.

(En korjaa tekstissä olevaa kielivirhettä, koska tämän yksikön vastuulla on mm. äidinkielen opettaminen kouluissa.)

Kyseessä on ehkä ”freudilainen lipsahdus”. Talousarvion pohjatekstin laatija on tullut vahingossa sanoneeksi, minkä arvon hän antaa demokraattisesti valittujen – siis kaupunkilaisten ääntä käyttävien – elinten päätöksille.

Toivon, että talousarvioneuvottelijat ja kaupunginhallitus käsittelevät tämän asian vakavasti. Maininnan syntymisen taustat on selvitettävä. Ainakin kaupunginhallituksen ja kaupungin toimivan johdon on tiedettävä, kuka haluaa kylvää epäluottamusta kaupungin virkamieshallinnon ja demokraattisen päätöksenteon välille ja miksi niin tapahtuu. Jos nykyisillä miehityksillä ei kyetä yhteistyöhön, on miehityksiä vaihdettava.

Kuluvan vuoden talousarviossa ei tätä mainintaa ole, vaikka valtuustokauden tavoitteet ovat jo olleet lähes kaksi vuotta voimassa. Jotain on siis tapahtunut.

Pahaksi onneksi lausumaa esittää talousarvioon yksikkö, jonka korkeimmalle johdolle valtuusto ei ole myöntänyt viime vuodelta tili- ja vastuuvapautta ja jonka toiminnan laillisuutta on kuluvana vuonna kyseenalaistettu. Jos maininta on vakavasti harkiten talousarvioesitykseen pantu, on pohdittava, voiko esityksen tekijöillä olla edellytyksiä toimia demokraattisessa hallinnossa. Jos lause on kirjoitettu pikaistuksissa, se osoittaa huonoa tilanteenhallintaa ja puutteellista harkintakykyä.

Espoo haluaa olla esimerkillinen ja edistyksellinen kaupunki. Minusta siihen kuuluu verovarojen käytön ja kaupunkilaisten etujen valvonta ja edistäminen demokraattisin keinoin. Olisin mieluummin vahvistamassa kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia kuin siirtämässä valtaa demokraattisesti valituilta elimiltä virkamiehille.

Minun on mahdotonta hyväksyä talousarviota, jonka yhtenä osana on demokraattisen päätöksenteon kyseenalaistaminen.

Avainsanat: Espoo, talousarvio 2015, demokratia, tavoitteet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini