Valinnat epätasapainossa Espoon kirkkovaltuustossa

Share |

Keskiviikko 21.1.2015 klo 23.04 - Simo Repo


Espoon kirkkovaltuuston ensimmäisessä kokouksessa tehtiin merkittäviä valintoja, jotka eivät keskeisimmiltä osiltaan olleet tasapainoisia.

Seurakuntayhtymän keskeisimpien hallintoelinten, kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajistossa on seuraavat kaksi vuotta kolme miestä ja yksi nainen. Lisäksi yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat samasta seurakunnasta. Mitään estettä sille, että sukupuolijakauma olisi tasainen ja puheenjohtajisto eri seurakunnista, ei ollut, jos vain olisi ollut halua toteuttaa tasapuoliset valinnat.

Yhteisen kirkkoneuvoston jäsenten paikat kahmivat suomalaisissa seurakunnassa herätyshenkinen Yhdessä matkalla -lista sekä Kokoomus. Vain tuomiokirkkoseurakunnassa kirkkoneuvoston jäsenet tulivat muista ryhmistä. Jos seurakuntavaalien tulos olisi otettu tasapuolisesti huomioon, olisivat pienryhmät saaneet YKN:oon neljä jäsentä.

Nyt tehtiin valinnat kahdeksi vuodeksi. Kahden vuoden kuluttua on syytä saada aikaan tasapuolisempi tulos. Muutoin on mahdollista, että pienryhmät liittoutuvat yhdeksi vaaliliitoksi ja vaativat toteutettavaksi suhteelliset vaalit. Sen tuloksena seurakuntakohtaiset kiintiöt yhteisessä kirkkoneuvostossa murenisivat, mikä olisi valitettavaa.

Onneksi on kaksi vuotta aikaa rakentaa yhteistä, toimivaa ja tasapuolista uutta valintaa.

Avainsanat: Espoon seurakunnat, yhteinen kirkkoneuvosto, Espoon kirkkovaltuusto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini