Kaupunki - ostaja vai tuottaja?

Share |

Torstai 7.5.2015 klo 7.11 - Simo Repo


- Tilaaja-tuottaja -malli ei ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita.

- Mallin yksinkertaistaminen parantaa myös prosessien hallittavuutta.

- Siirtyminen peruskaupunkiorganisaatioon saattaa olla toimiva ratkaisu. Se ainakin yksinkertaistaa rakenteita ja poistaa päällekkäisiä toimintoja. Päällekkäiset toiminnat tulee joka tapauksessa poistaa.

- Peruskaupunkimalli ei saa tarkoittaa sitä, että luovutaan tuottavuus- ja taloudellisuusvaatimuksista.

- Kaupungilla tulee olla sekä keinot että tahto palkita henkilöstöään tehokkaasta ja taloudellisesta toiminnasta. Palkitsemisen tulee koskea sekä perustyön tekijöitä että vastuullista johtoa.

- Strategisen osaamisen ja johtaminen tulee säilyä kaupungin omissa käsissä. Sitä ei saa ulkoistaa sen enempää yleisjohdossa kuin toimialoillakaan. Kaupungin tulee kehittää omaa johtamistaan siten, että johtamisosaaminen mahdollistaa oman tuotannon kilpailukykyisyyden.

- Kaupungilla tulee olla valmius kokeilla edelleen erilaisia toimintamalleja. Nyt tehtävät päätökset eivät saa kahlita tulevaisuuden kehitystä ja parannuksia.

- Kaupunki ei saa kilpailuttaa itseään tilanteeseen, jossa ulkopuolinen toimija pääsee määräävään asemaan kaupungin kehittämisessä tai käyttämään kilpailun voittamisen tuomaa asemaa kaupungin rahastamiseen.

- Kaikkien kilpailutusten pitää olla toteutettu niin, että paikallisilla pienillä ja keskikokoisilla yrityksillä on sekä kapasiteettia osallistua kilpailuun että mahdollisuuksia menestyä siinä. Kilpailutettavia kokonaisuuksia ei saa keinotekoisesti koota liian suuriksi kokonaisuuksiksi.

- Ulkopuolelle annettavien tehtävien sopimusaikojen tulee olla riittävän lyhyitä, jotta väistämättä tehtävät virheratkaisut voidaan kohtuullisessa ajassa korvata. Sopimusehdoissa tulee olla riittävät sanktiot estämään jälkilaskutusta ja aiheuttamaan korvausvelvollisuuden huonosti tehdystä työstä.

- Ulkoistaminen ei saa olla itsetarkoitus. Sen on aina tuotava sekä taloudellista että toiminnallista hyötyä.

- Espoon on hyvä kokeilla sellaisiakin ratkaisuja, joissa yhden toimipisteen vastaavalla johtajalla on toimitusjohtajan valtuudet hallita kaikkia oman yksikkönsä toimintoja.

- Mikään johtamis- ja tilautusjärjestelmä ei saa aiheuttaa sitä, että tilaajan on pakko hyväksyä toimittaja, joka ei ole tilaavan yksikön kannalta taloudellisesti edullisin.

- Tilaus- ja tuottamisjärjestelmien tulee olla niin yksinkertaisia ja läpinäkyviä, että vaaleilla valituilla luottamushenkilöillä on sekä mahdollisuus luoda kokonaiskuva tilanteesta että tehdä vastuullisia päätöksiä.

- Ennen päätösten tekemistä kaupungin on tehtävä riittävät ja yksiselitteiset taloudelliset analyysit ratkaisujen pohjaksi. Laskelmat tulee hyvissä ajoin ennen päätöksiä saattaa julkisiksi. Mitään päätöksiä ei saa tuoda kaupunginvaltuustoon siten, että laskelmat esitetään vasta valtuuston kokouksessa.

- Verotukselliset vaikutukset ja harmaan talouden torjunta on otettava huomioon jo ennen varsinaisen kilpailutuksen valmistelua. Kilpailutuksia ei saa toteuttaa sellaisilla ehdoilla, jotka aiheuttavat kaupungille verotulojen menetyksiä.

- Kaupungin oman tuotannon on oltava kaikissa hankinnoissa mukana tasavertaisena vaihtoehtona kilpailutuksen kanssa. Kaupungin omalle tuotannolle on annettava samat menestymisen mahdollisuudet kuin ulkopuolisille tuottajille.

Näillä edellytyksillä olen valmis kannattamaan sellaista ratkaisua, jossa Espoon kaupunki siirtyy hankinnoissaan peruskaupunkimalliin ja kilpailuttaa mahdollisesti ulkoa ostettavat palvelut yksi kerrallaan kohtuullisen kokoisina ja strategisesti hallittavissa olevina kokonaisuuksina.

Avainsanat: Espoon hankintatoimi, tilaaja-tuottana -malli, peruskaupunkimalli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini