Espoo velkaantuu

Share |

Keskiviikko 2.12.2015 klo 18.09 - Simo Repo


Espoon tämän hetken taloudelliseen tilanteeseen sisältyy suuria riskejä. Espoon perusongelma on kasvuun liittyvä velkaantuminen. Espoon selviytymiseen tulevaisuudessa vaikuttavat yleisen korkotason säilyminen alhaisena, työllisyyden kehittyminen, uusien asukkaiden työllistyminen ja yritysten sijoittuminen Espooseen. Työpaikkakortteleiden muuttaminen asuntokaavoiksi ei anna hyvää kuvaa Espoon menestymisestä kilpailussa yritysten sijoittumispaikaksi.

Vanhojen espoolaisten etuja ei saa polkea

Espoon talousarvio on kasvubudjetti. Kasvuun liittyy kaavoitus ja uuteen kaavoitukseen ristiriita vanhojen ja uusien asukkaiden tarpeiden välillä. Vaikka kaavoitusta tehdään uusia asuntoja ja asukkaita varten, ei vanhojen espoolaisten etuja voi polkea miten vain. Espoossa on niin paljon tilaa, että tänne voidaan sijoittaa järkevästi vielä runsaasti uusia asukkaita – mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Olisiko meidän esimerkiksi määriteltävä, kuinka paljon ja millä etäisyydellä viheralueita tulee olla kutakin espoolaista kohti?

Kaupungin talousarviota tehdessä on muistettava, että kehitämme Espoota ihmisiä, ei taloutta varten. Talous ei ole itsetarkoitus vaan ainoastaan keino taata mahdollisuudet hyvään, mielekkääseen ja ihmisarvoiseen elämään nyt ja tulevaisuudessa.

Rahaa on oltava myös toimintaan

Meidän on kyettävä pitämään huoli siitä, että kaikki raha ei mene puitteisiin, kaupungin infrastruktuuriin ja rakennuksiin ja hallinnointiin, vaan itse toimintaan asukkaiden hyväksi jää riittävästi rahaa. Puitekustennukset on säilytettävä ideaaleina, tilat ja liikenneratkaisut tarkoituksenmukaisina. Myös organisaation on oltava mahdollisimman tarkoituksenmukainen ja taloudellisesti edullinen. Talousarvion tiedoista puuttuu toimialoittainen selvitys siitä, miten puitekustannukset ovat kehittyneet suhteessa toimintakuluihin.

Ei uusia homekouluja!

Espoon taloudellista kantokykyä nakertaa myös aiempina vuosina tehty huono työ. Homekoulut ja -päiväkodit on tietysti korjattava, mutta ennen kaikkea on pidettävä huoli siitä, että teemme sellaisia uudisrakennuksia, jotka ovat pitkällä tähtäimellä kestäviä ja tarkoituksenmukaisia. Maksamme nyt kovaa laskua 30-40 vuotta sitten tehdystä huonosta suunnittelusta ja huonosta työstä. Lasten terveydestä ei voi tinkiä ja rakentamisen ehdoissa ja valvonnassa on käytettävä tarvittaessa koviakin keinoja.

Päätämme itse Espoon asioista

Suomen lainsäädännössä kunnalla on itsehallinto. Kunnalla on vapaus päättää palveluistaan ja niiden hinnoista lakien puitteissa. Tätä oikeutta pitää myös Espoossa käyttää. Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot, Espoo-lisä ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajat ovat lakien puitteissa meidän itsemme päätettävissä. Ne pitää harkita hyvin ja tehdä Espoon asukkaiden kannalta parhaat mahdolliset ratkaisut. Keskusta olisi halunnut säilyttää joitakin etuuksia nyt sovittua korkeammalla tasolla, mutta ymmärrämme myös, että suu on tarvittaessa pantava säkkiä myöten.

Urheilulukio Leppävaaraan?

Tämän talousarvion yhteydessä haluaisimme kiinnittää huomiota yhtenä yksityiskohtana liikuntaan, terveyteen ja terveyskasvatukseen. Sekä lasten että nuorten, aikuisten ja ikääntyvien liikunnan harrastamiselle pitää taata hyvät olosuhteet ja riittävästi tukea. Olemme myös esittäneet Leppävaaran lukion muuttamista urheilulukioksi. Pääkaupunkiseudulla Leppävaarassa ovat vertaansa vailla olevat mahdollisuudet monipuoliseen liikunnan harrastamiseen.

Mahdollisuuksia espoolaisille yrityksille

Espoon kaupungin taloudessa on kiinnitettävä huomiota myös rahavirtoihin. Espoon ulkopuolelle meneviä rahavirtoja on tukittava ja ulkoisia rahavirtoja saatava suuntautumaan Espooseen. Espoon kaupungin toteuttamissa hankinnoissa ei saa tehdä sellaisia ratkaisuja, joissa lähtökohtaisesti viedään paikallisilta yrityksiltä menestymisen mahdollisuudet.

Elinkaarimallin kustannukset on laskettava

Edellytämme, että kaupungin kaikkiin hankkeisiin tehdään vertailukelpoiset hankelaskelmat. Nyt viimeistään voidaan tehdä elinkaarimallin ja omana tyhönä toteutettujen projektien suuntaa-antavat vertailulaskelmat, kun ensimmäisten elinkaarimallilla toteutettujen rakennusten ikä on jo pitkälle toista kymmentä vuotta.

Kaikille rakennushankkeille tulee asettaa kustannuskatto ja siitä on pidettävä kiinni. Emme halua, että valtuustoon tuodaan hankkeita, joiden lopulliset kustannukset ovat kymmeniä prosentteja korkeammat kuin rakentamispäätöksen perusteluissa on esitetty. Kun hankkeita tuodaan päätökseen, tulee tuoda myös vaikutukset käyttökustannuksiin.

Säilytetään Träskenda arvokkaana rakennuksena

Yksityiskohtaisena kannanottona: Träskendan kartano tulee säilyttää kiinteistön arvon mukaisessa käytössä.

Keskusta on mukana budjettisovussa. Talousarvio ei ole kaikkien tavoitteittemme mukainen. Siihen sisältyy suuria riskejä. Mutta sen kanssa voidaan mennä yksi vuosi eteenpäin ja etsiä keinoja, joilla Espoon pitkän tähtäimen taloudellista kantokykyä voidaan parantaa.

Avainsanat: Espoon talousarvio, velkaantuminen,


Kommentit

4.12.2015 21.08  Eila Uotila

Hyvä puheenvuoro! Kiitos siitä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini