Kilpailukyvytön joukkoliikenne

Share |

Torstai 5.10.2017 klo 20:16 - Simo Repo


Mökkimatka julkisilla liikennevälineillä kesällä 2017:
Bussi Olari-Kamppi, 14 km, 5,50 €.
Bussi Kamppi-Lappeenranta, 222 km, 5,00 €.

Eihän tässä ole mitään järkeä! HSL:n matka maksaa 39 senttiä/km ja pitkänmatkan bussi (tarjolla on kaksi yhtiötä) hieman yli 2 senttiä/km.

Jatketaanpa vertailua. Olen pitänyt sentilleen kirjanpitoa oman yksityisautoiluni kustannuksista. Edellisellä autollani (Ford Focus, farmari) ajoin 12 vuotta ja 220.000 kilometriä. Kulut olivat 27 senttiä/km (pääomakulut tasan 10 senttiä ja käyttökulut 17 senttiä). Pitkällä mökkimatkalla olisi siis kannattanut käyttää bussia, mutta pääkaupunkiseudulla oman auton käyttökulut ovat edullisemmat kuin julkisen liikenteen kertalippujen hinnat.

Vielä hullummaksi tilanne menee, kun tiedämme, että pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kuluista vain puolet maksetaan lipputuloilla, toinen puoli otetaan verotuksesta. Julkinen liikenne Espoon ja Helsingin välillä on käyttäjälle kolme kertaa kalliimpaa kuin oman auton käyttö.

Myönnän sen, että olen eläkeläinen enkä tarvitse liikennepalveluita päivittäin. Minun käyttömäärilläni ei kannata lunastaa aikasidonnaisia lippuja, jotka ovat kertalippuja edullisempia.

Tosiasiaksi kuitenkin jää, että pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä ei ole kyetty järjestämään taloudellisesti järkevästi. Kaupunkien päättäjillä ja HSL:n johdolla ei ole tahtoa tai kykyä saattaa joukkoliikennettä kuntoon. Espoolaisena täytyy myös sanoa, että liikenne näyttää järjestetyn sillä ajatuksella, että ihmisillä on tarve kulkea vain Helsingin keskustaan. Espoon sisäisten yhteyksien toimimattomuus on myös kaupungin kehityksen keskeinen este.

Julkisen liikenteen kilpailukyvyttömyyttä yksityisautoiluun nähden on yritetty ratkaista lähinnä vaikeuttamalla yksityisautoilua ja erityisesti pysäköintiä. Se on älytöntä. Eri liikennemuotojen pitäisi antaa kehittyä omilla ehdoillaan ja kilpailla tasavertaisesti keskenään.

Yksityisautoilun ympäristövaikutukset vähenevät oleellisesti, kun lähivuosina ja vuosikymmeninä siirrytään sähkön käyttöön auton voimanlähteenä.

Espoon kannattaisi ennakkoluulottomasti miettiä, mitkä ovat tulevaisuudessa parhaat liikenneratkaisut. Liikennemonopolille ei pidä antaa rauhaa ja sille on kehitettävä innovatiivisia haastajia. Jos kuntien yhteiset järjestelmät eivät toimi, ne on korvattava paremmilla. Ja sekin pitää muistaa, että omien liikennetarpeittensa paras asiantuntija on kukin ihminen itse.

Avainsanat: HSL, joukkoliikenne, liikennesuunnittelu, julkinen liikenne, Espoon sisäinen liikenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini