Koulujärjestelmä on uusittava

Share |

Torstai 1.2.2018 klo 18:17 - Simo Repo


Jos minä tekisin Suomen koulutusjärjestelmän uudistuksen, sen lähtökohdat olisivat seuraavat:

1. Muokkaisin opetusjärjestelmää sellaiseksi, että se antaisi jo peruskoulussa oppilaille mahdollisuuden edistyä nopeammin niissä aineissa, joihin heillä riittää intoa ja kykyä. Se koskisi "lukuaineiden" lisäksi myös liikunta- ja taideaineita.

2. Jatkaisin oppivelvollisuutta 2-3 vuodella. Viimeisinä vuosina koulunkäynnin voisi korvata ohjatulla työnteolla. Pienentäisin ammattikoulutuksen ja lukion välistä eroa.

3. Antaisin kaikille halukkaille mahdollisuuden jatkokoulutukseen joko ammattikoulutuksessa tai korkeakouluissa. Samalla järjestäisin joustavat siirtymismahdollisuudet ammattikoulutuksesta korkeakoulutukseen ja päin vastoin.

4. Kehittäisin tutkinnonjälkeisen koulutusjärjestelmän niille, jotka haluavat vaihtaa ammattia tai hakeutua työmarkkinoilla töihin, joihin heillä ei ole koulutusta.

Uudistuksilla haluaisin ehdottomasti poistaa seuraavat epäkohdat:

a) Koulutusjärjestelmästä pois putoamisen ilman työpaikkaa tai henkilökohtaista ohjausta eteenpäin.

b) Karsinnan, jolla esimerkiksi uusista ylioppilaista puolet pakotetaan joko kokonaan jatkokoulutuksen ulkopuolelle tai ainakin pitämään 1-2 välivuotta ennen pääsemistään haluamaansa koulutukseen.

c) Pääsykoekursseilla rahastamisen.

d) Aivovuodon ulkomaille. Nykyinen järjestelmämme pakottaa vuosittain satoja tai tuhansia nuoria hakeutumaan ulkomaisiin yliopistoihin päästäkseen haluamaansa koulutukseen.

Tiedän, että tarjoamani malli tulisi näennäisesti nykyistä kalliimmaksi. Laskelmat voisivat näyttää kuitenkin toisilta, jos koulutusjärjestelmän hintaan laskettaisiin myös kunnollista koulutusta vaille jäämisen elinkautiset kustannukset, välivuosien kustannukset ja ulkomaille tapahtuvan aivovuodon kusttannukset sekä jäykän järjestelmän kustannukset työelämälle sekä työttömyytenä että työvoiman puutteena.

Avainsanat: Kaulujärjestelmä, peruskoulu, välivuodet, ammattikoulutus, oppivelvollisuus, korkeakoulu, pääsykoekurssit, aivovuoto


Kommentit

1.2.2018 23:35  Hannes Lampimäki

Loistavia ajatuksia, joihin on helppo yhtyä. Niin kuin blogista saattoi ymmärtääkin, syrjäytyminen vasta kalliiksi yhteiskunnalle tuleekin, siksi tällaisella "ohjelmalla" on tilauksensa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini