Äänestäjä - selvitä listojen taustat!

Share |

Torstai 11.10.2018 klo 23:12 - Simo Repo


Kirkko ja Kaupunki julkaisi verkkolehdessään 5.10. mielenkiintoisen jutun Yhdessä matkalla -valitsijayhdistysten ohjelmista, erityisesti suhteesta avioliittokysymykseen ja lähetysmäärärahojen jakamiseen. Kirjoitus antaa äänestäjälle aiheen miettiä, millaista listaa äänestää.

Varo yhdistystä, jonka ohjelma on epämääräinen! Ehdokkaat voivat joutua apuehdokkaiksi. Todellinen päämäärä on ajaa läpi pääehdokkaita, joilla on oma voimakas kantansa kirkon oppiin ja elämään. Kanta voi poiketa listan sisällä niin paljon, että äänestäjä tulee auttaneeksi lävitse ehdokkaan, joka ei edusta äänestäjän haluamia arvoja. Seurakuntavaaleissa (niinkuin muissakin suomalaisissa vaaleissa) käytetään suhteellista vaalitapaa: jokainen ääni hyödyttää listan kaikkia ehdokkaita. Epämääräisen ohjelman listalla äänestäjä ja ehdokas voivat joutua ajamaan asiaa, johon itse eivät sitoudu.

Seurakuntavaaleissa ei ole vakiintuneita "puolueita", kuten yhteiskunnallisissa vaaleissa. Siksi äänestäjän pitää osata katsoa, kuka on listan takana ja mitkä ovat hänen ja hänen taustaryhmänsä arvot. Niitä ei aina ilmaista selvästi ja käytetään ilmaisuja, jotka selittävät ainoastaan taustoja syvemmin tuntevalle, millaisesta listasta on kysymys.

Näissä vaaleissa valitaan käytännössä myös uusi kirkolliskokous. Nyt valittavat luottamushenkilöt osallistuvat kahden vuoden kuluttua kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaaliin. Väitän, että nykyisen kirkolliskokouksen Espoon hiippakunnan maallikkojäsenet eivät edusta Espoon hiippakunnan jäsenten kirkollista jakaumaa ainakaan herätysliiketaustansa osalta.

Lopuksi: ongelma ei ole niiden, jotka ovat ovelia ja taitavia, vaan niiden, jotka ovat sinisilmäisiä, tietämättömiä ja johdateltavissa. Siksi kannattaa miettiä, ketä äänestää, mutta ennen kaikkea sitä, millaisen listan ehdokasta äänestää.

Avainsanat: Seurakuntavaalit, Yhdessä matkalla, samaa sukupuolta olevien vihkiminen, lähetysmäärärahat, kirkolliskokous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini