Kynttilävartio Olarin kirkolla

Share |

Torstai 8.11.2018 klo 23:43 - Simo Repo


Olarin kirkolla järjestettiin 7.11. kynttilävartio tasa-arvoisen kirkollisen vihkimisen puolesta. Kirkkoherran lähettämän viestin mukaan tapahtuma on herättänyt hämmennystä seurakuntalaisten ja työntekijöiden parissa.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että tapahtuma oli osa Tulkaa kaikki -liikkeen valtakunnallista kampanjaa. Kynttilävartioita järjestettiin samaan aikaan ilmeisesti useilla kymmenillä maamme kirkoilla. Tulkaa kaikki -liikkeellä ei ole Olarin seurakunnassa omaa valitsijayhdistystä. Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen kannattajia - joihin itsekin kuulun - on mukana eri valitsijayhdistyksissä. Itse kukin voi käydä seurakuntavaalien vaalikoneesta tarkistamassa eri valitsijayhdistysten ehdokkaiden kannan asiaan. Tapahtuma ei ollut Kirkko kaikille -valitsijayhdistyksen järjestämä, vaikka noin kolmannes listan ehdokkaista olikin paikalla.

Seurakuntaneuvostolle ilmoitettiin kynttilävartiosta kokouksessa tapahtumaa edeltävänä päivänä. Asiasta ei neuvostossa syntynyt keskustelua.

Kaksi vihkimiskäsitystä

Todennäköinen tulevaisuus on, että kirkossamme elää rinnakkain kaksi erilaista vihkimis- ja avioliittokäsitystä ja -käytäntöä.

Kirkkomme papeista yli puolet kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Yli sata samaa sukupuolta olevaa paria on kirkossamme jo joko siunattu tai vihitty avioliittoon. Yhä useammat kirkot - viimeksi Helsingin tuomiokirkko - ovat avanneet ovensa samaa sukupuolta oleville pareille. Kirkolliskokous ei ole saanut asiasta aikaan päätöstä. Käytännön muuttamiseen tarvitaan - ehkä - kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan määräenemmistö, mikä merkinnee sitä, että ainakaan tämän kirkolliskokouksen aikana ei päätöstä tule.

Nyt seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt valitsevat seuraavan kirkolliskokouksen 64 maallikkoedustajaa, jotka tulevat aikanaan päättämään myös kirkon vihkimiskäytännöstä. Siksikään ei ole lainkaan yhdentekevää, ketä näissä vaaleissa äänestää. Ja jos jättää äänensä käyttämättä, antaa valtaa toisenlaiselle kannalle.

Rinnan samassa kirkossa

Kirkko kaikille -valitsijayhdistys ei pyri siihen, että toinen avioliittokäsitys voittaa ja syrjäyttää toisen, vaan siihen, että eri näkökohdat voivat elää rinnan samassa kirkossa. Perinteinen avioliittokäsitys ei poistu, mutta sen rinnalla voi elää myös uusi ajattelu. Emme halua hajottaa kirkkoa vaan mahdollistaa sen, että kaikkia voidaan kunnioittaa. Jumalan siunausta ei ihminen voi sen enemmän päättää kuin rajoittaakaan.

Ymmärrämme myös niitä ihmisiä, jotka ajattelevat toisin kuin me itse. Vaaliohjelmassamme sanomme kannattavamme samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja siunaamista - ja heti perään ilmoitamme pyrkivämme rakentamaan luottamusta ja sovintoa eri tavoin ajattelevien välille.

Ohjelmaa ei ole tehty siksi, että saisimme mahdollisimman paljon ääniä, vaan siksi, että vaalien jälkeen voisimme sitä toteuttaa.

Avainsanat: Samaa sukupuolta olevien vihkiminen, seurakuntavaalit, tasa-arvoinen avioliitto, avioliittokäsitys, Tulkaa kaikki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini