Yleisurheiluvuoden tilinpäätös

Share |

Sunnuntai 11.10.2020 klo 23:00 - Simo Repo


What do you want to do ?
New mail
Yleisurheilukesä päättyi viikonvaihteessa käytännössä maratonin SM-kilpailuihin. On aika katsoa, kuinka Suomen yleisurheilulla on mennyt.

Kesä oli yllättävän hyvä ajatellen niitä vaikeuksia, joita koronaepidemia aiheutti sekä harjoitteluun että kilpailuihin. Eniten ehkä kärsi maratonjuoksu, jossa erityisesti mahdollisuudet tasoikkaihin ulkomaisiin kilpailuihin jäivät toteutumatta. Se ei kuitenkaan sulje pois sitä tosiasiaa, että erityisesti miesten puolelta puuttuu maratonin valovoimainen kärki.

Hyvät lajit

Tämän vuosituhannen parhaan kotimaisen tason saavuttivat miehet 100 ja 200 metrin juoksuissa ja naiset kiekonheitossa sekä keihäänheitossa. Kaikissa näissä lajeissa matka kansainväliselle huipulle on kuitenkin vielä pitkä. Kansainvälisessä vertailussa naisilla erinomaisia lajeja olivat 100 metrin aidat, pituus, 100 metriä, korkeus ja 400 metrin aidat, miehillä keihäs, seiväs ja 100 metriä.

Hyviä lajeja naisilla olivat lisäksi 200 metriä, moukari ja 400 metriä. Miehillä hyvä laji oli yllättäen 400 metriä, vaikka sen taso takavuosiin verrattuna on edelleen vaatimaton.

Ongelmat

Huomio kiinnittyy pitkien juoksumatkojen heikkouteen. 1900-luvun alkupuoliskon hiilimurskaratojen tähdet kilpailisivat vähintäänkin tasavertaisina nykyjuoksijoiden kanssa - ja juoksualustojen kehityksen huomioiden todennäköisesti pesisivät mennen tullen tämän päivän suomalaiset edustusjuoksijat.

Vielä suurempi ongelma on moniotteluiden heikkous. Miesten kymmenottelussa ei löytynyt kesän aikana edes niin montaa ottelijaa, että tuloksia olisi voinut asiallisesti vertailla aikaisempiin vuosiin. SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finnillä - entinen hyvän tason kymmenottelija - on haastava tehtävä saada ottelut uuteen nousuun. Myös naisten 7-ottelun taso jäi lupaavasta kärjestä huolimatta erittäin vaatimattomaksi.

Miesten kuula ja kiekko eivät ole toipuneet takavuosien doping-ongelmavuosista. Myös korkeudessa rima jää keskimääräiselle tasolle, jossa Urho Kekkonen aikanaan olisi menestynyt nykyhyppääjien joukossa. Huomio kiinnittyy myös siihen, että miesten keihäänheitto on jäänyt kauas takavuosien menestystasosta.

Toivoa tulevaisuudessa

Nuorten sarjoissa on paljon lupaavia urheilijoita, joilla on potentiaalia kehittyä kansainvälisen tason huippu-urheilijoiksi.

Avainsanat: Yleisurheilu, urheilukesä, pikamatkat, kestävyysjuoksu, moniottelut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini