Suuntia eteenpäin

Share |

Maanantai 11.10.2021 klo 17:11 - Simo Repo


Tuotannon, kulutuksen, väestömäärän tai luonnonvarojen käytön kasvuun tähtäävä
kehitys ei ole kestävää, käytettiinpä siitä millaisia iskulauseita tahansa. Jokaisen "kestävä kehitys" -sanaparin jälkeen kannattaa miettiä, onko sanoilla katetta vai ei.

Suomen - ja koko maailman - talousviisaiden kannattaisi nyt keskittyä kehittämään talousjärjestelmää, joka ei perustu jatkuvaan kasvuun.

Kannattaa panostaa koulutukseen

Jatkossa pitäisi luoda sekä polkuja että kannustimia elinikäiseen oppimiseen. Tulevaisuuden yhteiskunnassa ihmiset joutuvat entistä enemmän vaihtamaan ammetteja elämänsä aikana ja siihen pitää luoda myös yhteiskunnallisia valmiuksia.

Kansalaispalkka

Minusta kannattaisi kehittää vastikkeellista kansalaispalkkaa. Yhteiskunta tukisi näin työtä, jota nyt tehdään korvauksetta esimerkiksi monissa järjestöissä ja harrastuksissa. Ei siis niin, että kansalaispalkka edellyttäisi sellaisen työn tekemistä, mitä kukaan ei halua tehdä, vaan palkitsisi yhteiskuntaa hyödyttävästä aktiivisuudesta.

Korona kuriin

Yhteiskunnan avaamisen tulee tapahtua ihmishenkiä vaarantamatta. Avaaminen on kuitenkin tärkeää. Liian monet kärsivät nyt yksinäisyydestä, ikävöivät omaisiaan ja ystäviään. Koneet eivät koskaan voi korvata henkilökohtaisia kontakteja.

Avainsanat: Kestävä kehitys, luonnonvarat, kasvu, talousjärjestelmä, koulutus, kansalaispalkka, korona


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini