Kuinka palvelut syntyvät

Share |

Torstai 4.10.2012 klo 18.18 - Simo Repo


Joskus tulee kuunnelleeksi mielenkiintoisia keskusteluja. Monta kertaa olen kuullut lauseen:

"Ikinä en ole verorahoillani mitään saanut!"

Sanoja kannattaa jäädä miettimään. Suunnilleen jokainen suomalainen käy verovaroilla ylläpidetyn peruskoulun. Sen jälkeen tulee verovaroilla maksetussa ammattioppilaitoksessa tai korkeakoulussa huippukoulutus. Lapset synnytetään verovaroilla maksetuissa sairaaloissa, äidit ja isät ja käynvät verovaroilla ylläpidetyissä neuvoloissa.

Tällainen eläkeikään ehtinyt ihminen on jo joutunut moneen kertaan kokemaan, miten hyvää hoitoa saa paljon parjatuissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Vanhuuteenkin on hyvä katsoa, kun voi luottaa, että joku pitää huolta, kun itse ei enää jaksa itseään hoitaa.

Erään keskustelun jälkeen katsoin, miten yhteiskunnalta koskaan mitään saamaton valittaja käänsi autonsa verovaroin ylläpidetylle tielle kohti kotiaan. Mahtaisi monelle tulla ikävä, jos pitäisi aamulla lähteä töihin metsäpolkuja pitkin tallustaen. Niinhän joutuisimme tekemään, ellemme olisi veroillamme kustantaneet teiden ja katujen rakentamista ua ylläpitoa.

Yhteiskunta maksaa myös sellaisia palveluja, joita usein luulemme yksityisiksi. Helposti ei tule ajatelleeksi, että yksityislääkärienkin terveyspalvelujen tuottamista tuetaan sekä tavallisissa lääkärikäynneissä että työterveydenhuollossa Kelan kautta muutamalla kympillä jokaista käyntiä kohti.

Tämän tarinan opetus on siinä, että me harvoin oikein kunnolla ajattelemme, miten elämämme olisi tyystin toisenlaista, ellemme yhdessä osallistuisi yhteiskunnan ylläpitoon. Harva haluaisi palata aikaan, jolloin terveys ja hyvinvointi olivat oman paksun kukkaron varassa.

Italian televisiossa näytetään silloin tällöin valtion kustantamaa mainosta, jonka viesti jakautuu kolmeen osaan:

1) Ilman veroja ei olisi palveluja.

2) Kun ihmiset maksavat veroja, palvelut paranevat.

3) Vasta sitten, kun kaikki maksavat veroja, palveluista tulee tehokkaita.

Siinä olisi miettimistä myös suomalaisille. Jos joku pinnaa veroista, toiset joutuvat maksamaan hänen osuutensa. Se ei ole reilua.

Poliitikkojen haasteena on pitää huolta palvelujen saatavuudesta, laadusta ja kohtuullisista kustannuksista. Se on haastava ja mielenkiintoinen tehtävä.

Avainsanat: Verorahat, palvelut, huolenpito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini