Palkansaajat maksavat veropinnareiden verot

Share |

Perjantai 2.11.2012 klo 16.01 - Simo Repo


Verotiedoissa kiinnostavaa ei ole, kuka tienaa eniten, vaan se, miten verotus on kehittynyt. Suurimmat pääomatulojen saajat ovat käytännössä siirtyneet progressiivisesta verotuksesta tasaverotukseen, jonka prosentti on alempi kuin keskituloisen palkansaajan veroprosentti.

Huolestuttavaa yhteiskuntamme selviämiselle on, että suuri osa keskituloisistakin on pikkuhiljaa siirtymässä pääomaverotuksen piiriin. Suomeen on muodostumassa kokonaisia ammattikuntia, jotka eivät enää maksa ansiotuloja vaan ovat järjestäneet työntekonsa niin, että nostavat tulonsa pääomatuloina. Se johtaa siihen, että yhä pienempi osa kansalaisista maksaa palkkaveroina yhä suuremman osan yhteiskunnan kustannuksista.

Se ei ole reilua. Verotus on järjestettävä niin, että se on kaikille tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Muutoin olemme siirtymässä yhteiskuntaan, jossa rahalla voi ostaa itselleen pysyviä veroetuja. Voiko silloin enää puhua oikeusvaltiosta?

Verotusjärjestelmämme palkitsee omistamisesta ja rankaisee työnteosta. Suomen hyvinvointi riippuu kuitenkin täysin siitä, kuinka paljon täällä tehdään työtä. Ilman työntekoa ei omistamisestakaan ole mitään hyötyä. Siksi verotusta tulee muuttaa niin, että se palkitsee työnteosta.

Pääomatulojen lisääntyminen on kunnille kohtalokasta. Pääomatulot verottaa valtio. Kunta jää nuolemaan näppejään. Mitä enemmän pääomatulon maksajia kunnassa on suhteessa palkansaajiin, sen enemmän kunta menettää verotuloja.

Yhteiskuntamme eläkejärjestelmä ja terveydenhuollon rahoitus ovat sidottuja ansiotuloon. Siirtyminen ansioverosta pääomaveroon rapauttaa nykysäädöksillä sekä eläkkeiden että terveydenhuollon rahoituksen.

On siirryttävä veromalliin, jossa ansiotuloja ja pääomatuloja verotetaan samalla tavalla. Kansanedustajilla on valta muuttaa verolakeja. Odotamme tekoja ja päätöksiä, emme puheita.

Yrittämistä ja yrityksiä pitää tukea. Mutta verotuksella ei pidä tukea sitä, että omistaja tai yritysjohto ottaa yrityksestä pois kohtuuttomia pääomia omaan yksityiseen käyttöönsä.

Avainsanat: verotus, veronkierto, verosuunnittelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini