Nenäpäivä ja maailmankauppa

Share |

Lauantai 10.11.2012 klo 22.45 - Simo Repo


Seisoin loppuviikolla kolmena päivänä yhteensä kahdeksan tuntia Isossa Omenassa nenäpäivän keräyslippaan kanssa. Tuloksena oli kolme lippaallista kolikoita ja seteleitä, paljon hyvää mieltä sekä itselle että lahjoittajille - erityisesti lapsille, joista isopunanenäinen vanha hassu setä oli hauska ja kolikon pudottaminen jännittävää.

Nenäpäivä on hieno keksintö. Hyvällä huumorilla ja menolla kerätään rahaa tärkeään työhön, autetaan lapsia ja nuoria ihmisarvoiseen elämään ja pelastetaan kehitysmaiden ihmishenkiä. Samalla kasvaa tietoisuus siitä, että maailmassa on vielä paljon parannettavaa. Me voimme auttaa ja tehdä maailmaa paremmaksi, jos vain tahdomme.

Arvokaskaan hyväntekeväisyys ei voi korvata oikeudenmukaista politiikkaa. Yhdellä kauppa- tai valuuttapoliittisella päätöksellä voimme ottaa kehitysmailta tuhatkertaisesti sen, minkä kaikella kehitysyhteistyöllä ja hyväntekeväisyydellä annamme. Kolikoilla emme voi korvata poliittista epäoikeudenmukaisuutta.

Hyväntekeväisyyden ja kehitysmaakampanjoiden parasta ja merkittävintä antia on tietoisuus siitä, että maailma ei ole oikeudenmukainen. Maailman poliittiset ja taloudelliset järjestelmät kaipaavat korjausta, jotta kaikilla ihmisillä voisi olla hyvä elämä ja tulevaisuus. Hyvää kampanjaa seuraavat hyvät yhteiskunnalliset muutokset. Kolikoilla ei voi ostaa hyvää omaatuntoa vääryyksien jatkamiseen.

Moni ihminen pysähtyi kysymään nenäpäivällä kerättyjen rahojen käyttöä, rahojen perille menoa ja vaikutusta kohdemaiden ihmisten elämään. Ne keskusteluhetket olivat hieno merkki siitä, että nenäpäivä lisäsi myös tietoisuutta maailman ongelmista ja laajaa vastuuta ongelmien ratkaisemiseen.

Nenäpävän kaltaisia kampanjoita kannattaa tehdä. Samalla kannattaa vaatia sekä poliitikoilta että talouspäättäjiltä sellaisia ratkaisuja, jotka toteutuessaan tekevät avustuskampanjat tarpeettomiksi.

Avainsanat: Nenäpäivä, maailmankautta, kehitysyhteistyö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini