Verohelpotus toisten maksettavaksi

Share |

Keskiviikko 20.3.2013 klo 19.48 - Simo Repo


Suomalaisten kansanhuvia näyttää olevan verohelpotusten metsästäminen. Tällä viikolla maan hallituskin todennäköisesti taas hallituskauden puoliväliriihessään myöntää jollekin verohelpotusta himoinneelle ryhmälle alennusta veroihin.

Tosiasia on se, että verohelpotuksen myöntäminen yhdelle ryhmälle lisää muiden veronmaksajien veroja. Veron laskeminen ei vähennä valtion tai kuntien kuluja. Saamatta jääneet rahat pitää periä toisilta veronmaksajilta joko suorien tai välillisten verojen nostona.

Verotuksen tulee olla ennen muuta oikeudenmukaista. Verolakien tärkein tehtävä on pitää huolta siitä, että verotus jakaantuu kansalaisten ja yritysten välillä niin, että veronmaksajat voivat hyväksyä verotuksen periaatteet ja käytännön toteutumisen. Oikeudenmukainen verotus ottaa huomioon sekä tulot että veronmaksukyvyn. Siksi jonkinasteinen progressio on verotuksessa hyväksyttävää.

Ilman verotusta me emme voi ylläpitää suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Me kaikki aikuiset olemme saaneet veroilla maksetun koulutuksen, kuljemme päivittäin verorahoilla ylläpidettyjä teitä ja katuja pitkin, elämme kohtuullisen turvallisessa yhteiskunnassa ja meillä on puutteistaankin huolimatta korkeatasoinen terveydenhoito - jonka yksityisestäkin sektorista merkittävä osa katetaan yhteisillä verotuloilla.

Olisi reilua, jos jokaiseen verohelpotuspäätökseen liitettäisiin maininta siitä, ketkä omissa veroissaan maksavat laskun. Olisi myös reilua, jos verotus olisi sillä tavalla avointa, että kansalaisilla olisi selkeä tieto siitä, ketkä yhteisessä verojunassamme matkustavat alennuslipulla ja ketkä kenties aivan ilmaiseksi.

Mitä monimutkaisempaa verottaminen on, sen enemmän siinä on myös porsaanreikiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden verokeinotteluun. Pääoma- ja palkkatulojen erilainen verokohtelu kannustaa siirtämään palkkatuloja kevyemmin verotettaviksi pääomatuloiksi. Yksinkertainen verotus, joka kohtelee kaikkea yksityiseen kulutukseen siirrettäviä varoja samalla tavalla, tuottaisi yhteiskunnan kassaan nykyistä enemmän rahaa nykyistä pienemmillä veroprosenteilla.

Avainsanat: verotus, veronkierto, verosuunnittelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini