Osinkoveron ja palkkaveron vertailu

Share |

Perjantai 5.4.2013 klo 17.14 - Simo Repo


Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoo hallituksen kaavaileman verouudistuksen vaikutuksista. Jos olisin yrittäjä ja nostaisin vakavaraisesta yrityksestäni voittoa miljoonan, maksaisin veroa 242.400 euroa. Jos nostaisin saman summan pörssiosakkeiden osinkoina, maksaisin veroa 271.200.

Verohallinnon verolaskuri kertoo, että miljoonan euron työtulostani maksaisin veroa ja veroluontoisia maksuja 478.569 euroa.

Hesari kertoo myös, paljonko 150.000 euron osikoina nostetusta palkasta maksetaan veroa. Jokainen voi käydä laskemassa, paljonko hän maksaisi samoista tuloista tuloveroa ja veroluontoisia maksuja.

Työtä ja palkkaa verotetaan kaksi kertaa raskaammin kuin omistamista. Oikeudenmukaista olisi muuttaa verotusta siten, että työtä ja osinkoja verotettaisiin samalla tavalla. Sen jälkeen olisi yhdentekevää, nostavatko omistajat rahaa yrityksistään palkkana vai osinkoina.

Nyt ja myös uusien veropäätösten jälkeen kokonaiset vauraat ja taitavat ammattiryhmät muuttavat palkkojaan osinkotuloiksi. Samalla heistä itsestään tulee kunnallisia vapaamatkustajia. He ja heidän lapsensa käyttävät esimerkiksi kunnan terveys-, päivähoito-, koulu- ja liikennepalveluja sekä kunnan teitä ja katuja maksamatta kunnallisveroa.

Tilanne ei ole reilu. Sitä pitää muuttaa. Yhteiskuntaa ei hoideta hyvin välttämällä veroja vaan huolehtimalla oikeudenmukaisesta verotuksesta.

Avainsanat: verovertailu, osinkovero, palkkavero


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini