Kuria ja kasvatusta kouluihin

Share |

Perjantai 26.4.2013 klo 19.24 - Simo Repo


Helsingin Kumpulassa vanhemmat ovat nousseet koulukapinaan, kun lähikoulua ollaan lakkauttamassa. Helsingin Alppilassa erotettiin opettaja, kun hän työnsi vastaan hangoittelevan oppilaan ulos koulun ruokalasta. Apulaisoikeuskanslerin mukaan tupakoinnista kiinni jäänyttä oppilasta ei voi panna kirjoittamaan tutkielmaa tupakoinnin haitoista. Koulu ei saa puuttua koulumatkalla tapahtuvaan koulukiusaamiseen.

Yhdyn niihin kansalaisiin, jotka ovat huolissaan koulun työrauhasta ja mahdollisuuksista kasvattaa vastuuntuntoisia, lähimmäisensä huomioon ottavia nuoria.

Hyvässä koulussa opettajilla on oltava riittävät valtuudet ja mahdollisuudet opettaa, kasvattaa, kannustaa ja rajoittaa. Oikeusviranomaisten viimeaikaisten tulkintojen valossa se merkitsee, että perusopetuslakia on muutettava niiltä osin, missä käsitellään turvallista opiskeluympäristöä ja kurinpitoa. Samalla on muistettava, että rangaistusten keskeisenä tehtävänä on kasvattaa, ei kostaa.

Olisin myös lisäämässä vanhempien, oppilaiden ja koulun virallista yhteistyötä. Se merkitsisi koulujen johtokuntien roolin vahvistamista ja erilaisten vanhempaintoimikuntien pelisääntöjen selkiinnyttämistä. Valtaa tulisi järjestelmällisesti siirtää kunnan keskuselimiltä paikallisille kouluille.

Koulu on ainoa paikka, missä seurataan järjestelmällisesti kaikkien kasvavien lasten ja nuorten kehitystä. Koulussa paljastuvat niin lasten ja nuorten vahvuudet kuin ongelmatkin. Kouluissa näkyy myös paljon sellaisia asioita, joita vanhemmat haluaisivat omista perheistään peittää ja salata. Koulu on äärimmäisen tärkeä ja keskeinen toimija.

Omat kokemukseni espoolaisista peruskouluista ovat niin hyvät, että ne kannustavat kehittämään edelleen koulun ja kotien yhteistyötä ja tukemaan koulujen kasvatustehtävää.

Apulaisoikeuskanslerin tulkinnat antavat aihetta syvempäänkin lain tulkinnan pohdiskeluun. Onko vain se sallittua, minkä laki erikseen mainitsee? Onko vain se kiellettyä, minkä laki erikseen kieltää?

Avainsanat: Koulu, peruskoulu, koulukuri, koulukiusaaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini