Ulkomainen raha - hyvä vai paha

Share |

Torstai 29.8.2013 klo 23.52 - Simo Repo


Keskusteluissa ja talousasiantuntijoiden lausunnoissa sanotaan usein, että Suomi tarvitsee ulkomaista rahaa. Varmasti niin onkin, mutta ulkomaisiin sijoituksiinkin on suhtauduttava analyyttisesti ja tarvittaessa kriittisessti.

Investoinnit Suomeen

Investoinnit, jotka luovat Suomeen työpaikkoja, ovat tietysti tervetulleita ja enimmäkseen hyödyllisiä. Jotta Suomeen kannattaisi investoida, meillä on oltava hyvä, vakaa ja ennustettava yhteiskunta sekä korkea ja tarkoituksenmukainen eriasteisen työvoiman koulutus.

Sellaisilla porkkanoilla, joilla Suomeen investoiva yritys tai sijoittaja laistaa yhteiskunnalliset velvoitteensa, ei maksa veroja tai on vapaa turmelemaan maatamme, ei tänne kannata rahaa hankkia. Voi olla myös niin, että ainakin osa uusiutumattomista luonnonvaroistamme kasvaa paremmin korkoa toistaiseksi hyödyntämättömänä kuin halvalla ulkomaille myytynä. Olemme vastuussa myös seuraavien sukupolvien elinmahdollisuuksista.

Suomalaisten yritysten ostajat

Meillä on hienoja esimerkkejä yrityksistä, jotka on pantu Suomessa alkuun ja sitten myyty ulkomaisille uusille omistajille.

Jos myynnistä saadut rahat käytetään uusiin investointeihin, jos ne jäävät hyödyttämään suomalaista yhteiskuntaa, myynti on kansantaloutemme kannalta järkevää. Jos ostaja tekee kaupat lopettaakseen suomalaisen yritystoiminnan – ostaakseen kilpailijan pois markkinoilta – seuraukset ovat surkeat. Valitettavan paljon näyttää tällä hetkellä tapahtuvan sitä, että kansainväliset omistajat ajavat suomalaista teollisuus- ja yritystoimintaa alas myös omistajuuden ja yritysostojen kautta. Joillakin aloilla näyttää olevan suorastaan sääntö, että omistuksen siirtyessä ulkoimaille, tuotantokin sinne siirtyy.

On tietysti myös yritysostoja, jotka parantavat suomalaisen teollisuuden toimintaa ja kilpailukykyä.

Pääomien siirtoa ulkomaille

Ulkomaiset omistajat tekevät Suomeen myös sellaisia sijoituksia, joiden tarkoituksena on suunnata Suomesta mahdollisimman suuria rahavirtoja ulkomaille mahdollisimman pienin kustannuksin. Tällaisia yrityksiä toimii esimerkiksi kiinteistöbisneksessä ja yhä kasvavassa määrin myös sosiaali- ja terveyspalveluissa. Liikeideana on siirtää mahdollisimman paljon pääomaa pois Suomesta kansainvälisiin sijoitusyrityksiin. Toimintaan kuuluu oleellisena osana myös veronkierto ja toimiminen veroparatiiseihin sijoitettujen yhtiöiden kautta.

Kaikkein huolestuttavinta on, että yhä suurempi osa kuntien ja valtion talousarviovaroista on alttiina kilpailutuksille, joiden voittajien päämääränä ei ole hyvän palvelun tarjoaminen vaan rahavirtojen siirto veronmaksajilta näennäispalveluyritysten kautta ulkomaille. Näitä hankkeita tukevat avuton verotuskäytäntö, huonot verolait, päättäjien alttius vaikuttamistoiminnalle ja virkamiesten sekä luottamushenkilöiden taitamattomuus kilpailuttaa palveluhankkeita.

Avainsanat: ulkomainen pääoma, veroparatiisi, kilpailutus, verotus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini