Olkaamme suomalaisia!

Share |

Sunnuntai 4.1.2015 klo 20.22 - Simo Repo


Suomessa käydään ihmeellistä keskustelua siitä, kuulummeko me itään vai länteen. Maailmasta halutaan tehdä mustavalkoinen kahden toisensa pois sulkevan vaihtoehdon kokonaisuus.

Kohta kaksi vuosisataa sitten lausui suomalainen kulttuurivaikuttaja Adolf Ivar Arwidsson historiaan jääneen lentävän lauseensa: "Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia." Se kannattaisi tämänkin päivän keskusteluissa muistaa.

Historiallinen totuus on, että Suomi on koko valtiollisen historiansa ajan ollut itäisen ja läntisen kulttuurin rajaviivalla. Se on asettanut maamme sekä sotanäyttämöksi että sillanrakentajaksi. Maamme suuri tragedia on, että läntiset suurvallat (Ruotsi ja Saksa) ovat käyneet sotiaan itäistä suurvaltaa (Venäjä ja Neuvostoliitto) vastaan Suomen maaperällä.

Maailman jakautuminen itäiseen ja läntiseen keskenään taistelevaan valtablokkiin on aina ollut Suomelle kohtalokasta. Suomen etujen mukaista on ollut - ja on yhä edelleen - rakentaa maailmaa, jossa vastakkainasetteluja lievennetään ja jossa keskenään kinastelevien blokkien sijaan pyritään yhteistyöhön. Siinä roolissa Suomen kannattaa EU:n jäsenenäkin olla aktiivinen.

EU-jäsenyys ei voi kohdallamme tarkoittaa sitä, että luovumme omista valtiollisista eduistamme ja heittäydymme muiden vietävissä olevaksi ajopuuksi sekä kauppa- että turvallisuuspolitiikassamme. Suomen on vaikutettava aktiivisesti EU:n harjoittamaan yhteistyöpolitiikkaan niin itäisen kuin läntisen blokin kautta.

Meiltä unohtuu helposti, että EU:n jäsenmaissa ja Länsieuroopassa muutenkin on Suomen lisäksi muitakin merkittäviä valtioita, jotka eivät ole Naton jäseniä: Ruotsi, Irlanti, Sveitsi, Itävalta ja joukko Balkanin valtioita. Erityisesti Sveitsin ja Ruotsin pitkäaikainen puolueettomuus on taannut niille Euroopan oloissa poikkeuksellisen pitkän rauhanajan, mikä näkyy erinomaisesti myös näiden maiden taloudellisessa hyvinvoinnissa.

Suomen etujen mukaista on - vaikeuksista huolimatta - edistää kaikkia niitä toimenpiteitä, jotka parantavat sekä taloudellista että kulttuurista yhteistyötä itäistä ja läntistä kulttuuria edustavien maiden välillä. Olemme onnistuneet luomaan maallemme ainutlaatuisen aseman, jossa Suomeen luotetaan ja Suomea kuunnellaan yli poliittisten ja kulttuuristen blokkien. Siitä kannattaa pitää kiinni.

Avainsanat: Puolueettomuus, Nato, pakotteet, EU


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini