Koko aluehallinto uusittava

Share |

Maanantai 26.1.2015 klo 18.21 - Simo Repo


Espoon kaupunginvaltuustolla on käsiteltävänä samasta asiasta samassa kokouksessa kaksi erilaista ratkaisua: pääkaupunkiseudun kuntien pakkoliitos sekä erillinen metropolihallinto. Joudumme ottamaan kantaa täysin keskeneräisiin metropolisuunnitelmiin.

Suomen aluehallinto käsittää tällä hetkellä ainakin: maakuntainliitot (18 kpl), epälukuinen määrä erilaisia kuntainliittoja ja kuntayhtymiä, ylikunnallisia yhtiöitä ja liikelaitoksia, ely-keskukset (15 kpl), aluehallintovirastot (6 kpl), tulossa sote-alueet (5) sekä sote-kuntayhtymät (enintään 19).

Esillä olevassa ehdotuksessa siirretään Uudenmaan liiton keskeisimmän tehtävät metropolihallinnolle. Ulkopuolelle jäisi optioiden jälkeen vain kymmenkunta itäisen ja lounaisen Uudenmaan pientä kuntaa, joiden elinkelpoisuudesta ja tulevaisuudesta kukaan ei kantaisi huolta. Uudenmaan liitto jäisi käytännössä ilman merkittäviä tehtäviä, mutta sen lopettamista ei ehdoteta.

Nyt pitää viheltää peli poikki ja nostaa pöydälle koko valtion ja kuntien välissä oleva aluehallinto, ei rakentaa lisää päällekkäistä työtä tekeviä elimiä, hallintoja ja virastoja.

Kunnallisen itsehallinnon korvaaminen erillisillä aluehallintoratkaisuilla merkitsee demokratian kaventumista. Peruskunnan päätösvallassa olevia asioita ei pidä siirtää kuntayhtymille eikä kansanvaltaa käyttävistä yksiköistä tule rakentaa liian suuria. Meillä on erinomaisia esimerkkejä siitä, miten maailman suurimpienkin metropolien sisällä on hyvin toimivia kohtuukokoisia kuntarakenteita.

600 000 ihmisen asuttaminen pääkaupunkiseudulle tulee aiheuttamaan suuria sosiaalisia ongelmia siitä riippumatta, mitä me papereihimme kirjoitamme.

Jatkuvaan väestön- ja talouskasvuun perustuva politiikka ei voi olla ympäristön kannalta kestävää.

Tasapainoisissa esityksissä otetaan huomioon myös se, mitä tehdään kilpailussa hävinneille. Meillä on vastuu kaikista ihmisistä, ei vain voittajista.

Avainsanat: Metropolihallinto, aluehallinto, kuntauudistus, pääkaupunkiseutu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini