Varhaiskasvatusta ei pidä rajoittaa

Share |

Lauantai 30.1.2016 klo 18.32 - Simo Repo


Espoon kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 1.2. lapsille tarjottavan varhaiskasvatuksen määrää. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on esittänyt, että Espoo ei ota käyttöön uuden varhaiskasvatuslain mahdollistamia rajoituksia lasten subjektiiviseen varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen.


Asian kaupunginhallitukselle valmistellut toimialajohtaja Sampo Suihko esittää vastoin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kantaa, että valtuusto hyväksyy varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen varhaiskasvatuslain sallimien muutosten mukaisesti.


Elokuun alussa voimaan tuleva laki ei pakota kuntia vähentämään varhaiskasvatusta. Se antaa siihen mahdollisuuden. Kukin kunta harkitsee itse lain edellyttämän minimimäärän puitteissa antamansa varhaiskasvatuksen määrän. Lisäksi varhaiskasvatusta on järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia tai se on muutoin lapsen edun mukaista.


Varhaiskasvatusoikeuden vähentämisellä Espoo saattaisi säästää 4-5 miljoonaa vuodessa, mutta vasta sen jälkeen, kun palvelut on järjestetty uudestaan. Alkuvaiheessa säästöä syntyy vähemmän.


Monissa Suomen kunnissa on säästöä saatu syntymään päivähoidon uudenlaisilla järjestelyillä, mm. tuntiperusteisella laskutuksella. Edistyksellisen Espoon kannattaisi etsiä uusia, innovatiivisia tapoja järjestää lasten varhaiskasvatus siten, että toiminta olisi lasten ja perheiden kannalta ihanteellista, joustavaa ja ennen kaikkea antaisi lapsille hyvät mahdollisuudet kehittyä kohti esiopetusta ja peruskoulua. Järjestelmän tulee olla sellainen, että perheillä on – tarvittaessa asiantuntijoiden opastuksella – mahdollisuus omista lähtökohdistaan käsin päättää, mikä on heidän lapsilleen paras ja edullisin tapa ratkaista varhaiskasvatus. Eduskunnan säätämän lain tarkoitus on säästää rahaa, ei polkea lasten oikeuksia. Jos kunta osaa tehdä säästön eduskuntaa fiksummin, kaikkien edut toteutuvat.


Varhaiskasvatuspäätös tulisi nyt tehdä lautakunnan esityksen mukaisesti – eikä jättää asiaa siihen, vaan Espoon tulee uskaltaa ja osata ottaa uusia askeleita varhaiskasvatuksen kehittämiseksi.


PS. On lakeja, jotka määrittelevät palvelujen, hintojen ym. maksimi- ja minimitasoja. Laissa määritellyn maksimin alittaminen tai minimin ylittäminen ei ole lain rikkomista tai vastoin lakia. Vaikka kaikki toimittajat, verkkokirjoittajat ja poliittiset puhujat eivät näytä tätä ymmärtävän, asioiden valmisteluteksteissä pitää tämäkin asia esittää oikein.

Avainsanat: Varhaiskasvatus, varhaiskasvatuslaki, päivähoito, säästöt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini