Berliinin tilinpäätös

Share |

Maanantai 13.8.2018 klo 16:26 - Simo Repo


Euroopanmestaruuskisojen jälkeen suomalainen yleisurheilu ruoskii itseään ja viestimet yhtyvät innolla vaatimaan päitä mestausplölkylle.

Minun näkemykseni on toisenlainen. Valtaosa suomalaisista ylsi hyvin omalle tasolleen. Venyjiä oli enemmän kuin alisuorittajia. Kuorrutuksena kakun päällä olivat pikaviestimiehet, jotka siirsivät ennätyksen uudelle sekuntiluvulle.

Suomalaisia supersankareita ei näissä kisoissa ollut - eikä lähtökohdat huomioon ottaen ollut aihetta odottaakaan. Miksi? Siihen ei ole yhtä pätevää vastausta. Harrastuspohja on maailmalla laajentunut ja kilpailu koventunut. Liikuntakasvatus on ainakin osittain suuntautunut joukkuelajeihin, joissa Suomi menestyy, mutta jotka maailmanlaajasti ovat hyvin vähän harrastettuja. Seuratoiminnasta on tullut liiketoimintaa eikä yleisurheilu enimmiltään ole hyvä bisnes. Tehokas suomalainen dopingkontrolli on jo vuosikausia näkynyt erityisesti voimaa vaativien heittolajien kotimaisessa tulostasossa.

Suurissa suomalaisissa joukkoliikuntatapahtumissa on osanottajia enemmän kuin koskaan ennen. Liikunta ja terveys osataan yhdistää. Kaikista nuorisotähdistä ei tule huippu-urheilijoita - elämä vie muualle. Nuorisoliikunnan tukeminen ja nuorten ohjaaminen joukkuepelien lisäksi myös yksilölajeihin tuo aikanaan menestystä myös yleisurheiluun. Yleisurheilun tulee olla myös hauskaa, niin nuorille kuin aikuisillekin.

Kaikki maailman yleisurheilijat eivät ole valmennuksen, valvonnan ja taustaedellytysten suhteen samalla viivalla. Meidän suomalaisten kannattaa olla puhtaan, hauskan, tyydytystä tuovan ja kansanterveyttä edistävän yleisurheilun edistäjiä. Jos sivutuotteena tulee myös kansainvälisstä menestystä, se on pelkkää plussaa.

Kiitos kaikille Berliinin suomalaisurheilijoille! Olette hyvinä esikuvina tuhansille ja taas tuhansille tervettä elämäntapaa rakentaville suomalaisille nuorille. Kyllä niitä uusia huippujakin tulee, kun sen aika koittaa.

Superyllättäjät

4x100m Otto Ahlfors, Viljami Kaasalainen, Oskari Lehtonen, Samuel Purola, Eetu Rantala

Venyjät

Arttu Vattulainen
Elmo Lakka
Topi Raitanen
Tommi Holttinen
Janica Rauma
Jenni Kangas
Kristiina Mäkelä
Antti Ruuskanen
Nooralotta Neziri
Reetta Hurske

Normaalisuoritus

Oskari Lehtonen
Simo Lipsanen
Kristian Bäck
Kristian Pulli
Urho Kujanpää
Tomas Wecksten
Henri Liipola
Elmo Savola
Sara Kuivisto
Elisa Neuvonen
Tiia Kuikka
Maria Huntington
Minna Nikkanen
Wilma Murto
Salla Sipponen
Sanna Kämäräinen
Helena Leveelahti
Ella Junnila
Senja Mäkitörmä
Krista Tervo
Inga Linna
Annimari Korte
Viivi Lehikoinen

Pettymykset

Aleksi Ojala
Veli-Matti Partanen
Jarkko Kinnunen
Arttu Kangas
Oliver Helander
David Söderberg

Avainsanat: yleisurheilu, EM-kisat, Berliini, liikunta, liikuntakasvatus


Kommentit

13.8.2018 19:17  Matti Finskas

On helppo olla Simo kanssasi samaa mieltä. Samanlaisia ajatuksia risteili päässäni kuin mitä olet kijroittanut. Tänään lehtiä lukiessani panin jälleen merkille, että eräät urheilutoimittajat tylyttävät mm. valmentajaporrasta ja vaativat potkuja yhdelle ja toiselle vastuuvalmentajalle. He ovat kuitenkin antaneet monelle nuorelle urheilijalle eväät kokeilla venymistään maailmanluokan kolleegoiden joukossa ja kartuttaa siten tietojaan ja taitojaan tulevaisuutta ajatellen. Hyvä Simo.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini