Luontoiseduilla kierretään veroja

Share |

Torstai 3.1.2013 klo 21.59 - Simo Repo


Julkisuudessa viime vuonna puitu luotoisetuasuntotapaus kelpaa hyvin osoittamaan, miten veroja voidaan laillisesti kiertää. Tiedot ovat lehtileikkeistä (Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti).

Henkilö sai työnantajalta luontoisetuasunnon, jonka käypä vuokra oli 6.800 euroa kuussa. Verottaja tuki veronkiertoa kuukausittain 4.500 eurolla määräämällä asunnon verotusarvoksi 2.300 euroa. Täsä summasta henkilö siis maksoi veroa. Jos hänen marginaaliveropsosenttinsa oli 50 %, hän maksoi asunnostaan veroa kuukausittain 1.150 eruoa.

Verrataanpa luontoisetuasukasta tavalliseen palkansaajaan. Jotta voisi vuokrata itselleen 6.800 euron asunnon, tulee 50 %:n marginaaliveroasteella ansaita kuussa asuntoa varten 13.600 euroa. Tätä summaa pitää verrata asunnolle määrättyyn verotusarvoon 2.300 euroa. Erotus kuukaudessa on siis 11.300 euroa. Edelleen 50 % veroasteella yhteiskunnalta jää tästä luontoisedusta kuukausittain saamatta 5.650 euroa, noin viiden keskimääräisen veronmaksajan kuukausiveroa vastaava summa.

Tässä ei tietenkään ole mitään järkeä. Jos kansalainen kokee, että verotus ei ole kaikille tasapuolista, hän on aivan oikeassa. Eikä asunto ole ainoa luontoisetu, jolla yritykset ja niiden johtoporras kikkailevat kiertääkseen laillisesti veroja. Tilannetta rumentaa vielä se, että verotuksen lisäksi samalla kierretään muita veroluonteisia ja palkkatuloihin perustuvia lakisääteisiä maksuja.

Kukaan ei ole toistaiseksi keksinyt keinoa, jolla luontoisetujen verotus saataisiin oikeudenmukaiseksi. Siksi olisi järkevää erottaa kokonaan firman raha ja omaisuus yksityisestä rahasta ja omaisuudesta. Kaikki tulot on pantava samalle veroviivalle. Jokainen kierretty veroeuro lankeaa muiden veronmaksajien maksettavaksi - eikä se ole reilua.

Tyhmä ei ole se, joka kiertää veroja. Tyhmä on kansanedustaja ja puolue, joka sallii sen.

Avainsanat: verotus, veronkierto, verosuunnittelu, luontoisetu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini