Kotiäitien eläke kuntoon

Share |

Tiistai 8.1.2013 klo 23.10 - Simo Repo


Kotiäitien eläke kuntoon

Kotona lapsia hoitavat vanhemmat tekevät arvokasta työtä. Sitä täytyy arvostaa muutenkin kuin juhlapuheissa. Todellinen arvostus näkyy konkreettisissa teoissa ja siinä, mihin yhteisesti panostamme.

Suurimpia epäkohtia on, että lapsen kasvattamiseen käytetyt kuukaudet ja vuodet eivät kasvata vanhemman eläketurvaa. Vanhana joutuu kärsimään siitä, että on halunnut lapsilleen parhaan mahdollisen kasvuympäristön.

Pienten lasten kotihoito on myös kunnalle kannattavaa. Espoossa alle 3-vuotiaan lapsen kunnallinen hoito maksaa Titta Tossavaisen mukaan 15.000 euroa vuodessa. Kelan maksama kotihoidon tuki ja Espoo-lisä ovat yhteensä puolet siitä. Jokainen kotona hoidettu pieni lapsi siis säästää yhteiskunnalle n. 7.500 euroa vuodessa. Sen summan voisi ensi vaiheessa hyvin käyttää lasta hoitavan vanhemman eläketurvan järjestämiseen.

Julkisesta keskustelusta saa helposti sen - oikean? - vaikutelman, että puheenvuorojen käyttäjät katsovat, ettei lapsen hoito ole työtä. Keskustelijoiden mukaan lasta hoitava vanhempi on "poissa työelämästä". Tällaiset puheenvuorot kannattaa oitis lopettaa. Lapsen kotihoito on arvokasta, yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää työtä. Siitä vain ei makseta työn arvon mukaista palkkaa ja eläkettä.

Vanhempien tehtävä on kasvattaa lapsista tasapainoisia, vastuullisia, rikkaita ja inhimillisiä persoonallisia aikuisia, jotka kokevat elämänsä mielekkääksi. Lapsia ei pidä kasvattaa taloudellisen tuotantokoneiston rattaiksi. Ihmisarvo ja elämän mielekkyys ovat tärkeämpiä kuin elintaso, raha ja tuotanto. Talous on kuin tuli: hyvä renki, mutta huono isäntä.

Historia tuntee monta esimerkkiä siitä, miten lapset on haluttu ottaa pois vanhemmiltaan ja kasvattaa heitä milloin minkäkin aatevirtauksen arvoihin. Ne kaikki yritykset ovat päättyneet onnettomasti.

Tunnustetaan lapsen kotihoito arvokkaaksi työksi ja järjestetään sen talous työn arvon mukaiseen kuntoon!

Avainsanat: kotiäiti, kotihoidon tuki, espoo-lisä, eläke


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini