Espoon talouden tasapainottaminen

Share |

Sunnuntai 2.3.2014 klo 19.47 - Simo Repo


1. Espoon talous on saatava tasapainoon. Tavoitteesta ei voi tinkiä, mutta se on toteutettava järkevästi, hallitusti ja ilman paniikkia.

2. Tasapainottaminen ei saa estää kaupungin lakisääteisten perustehtävien hyvää hoitamista. Talouden tasapainottaminen ei saa johtaa eriarvoisuuden lisääntymiseen.

3. Kunnallisveroprosenttia voidaan nostaa vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty. Ensisijaisesti pitää pyrkiä siihen, että talous tasapainotetaan nykyisellä veroasteella.

4. Investointiohjelma tuodaan keväällä 2014 uudestaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Investointiohjelma laaditaan vuoteen 2030 saakka. Investointikatto vuodesta 2016 vuoteen 2020 alennetaan 170 mijoonaan euroon/vuosi.

Uusien tilojen rakentamisessa suositaan pitkäikäisiä, engergiatehokkaita ja kustannuksiltaan kohtuuhintaisia ratkaisuja.

5. Kaikki kaupungin toimitilat käydään lävitse ja tarpeettomista toimitiloista luovutaan.

6. Kukin lautakunta tuo valtuuston hyväksyttäväksi asiakkailta perittävien maksujen perusteet.

7. Asukasmäärän sijaan Espoossa ryhdytään seuraamaan työpaikkojen määrää. Näin varmistaudutaan siitä, ettei kaupunkiin keinotekoisesti hankita uutta väestöä, jolla ei ole edellytyksiä elättää itseään omalla työllään.

8. Taloudellisesti kestävää palvelutasoa ja palvelujen hintatasoa seurataan verraten Espoota tehtävistään parhaiten ja edullisimmin suoriutuviin Suomen kuntiin. Espoolle ei riitä vertailu maan suurimpiin kaupunkeihin. Samalla pitää selvittää, kuinka kaupungin toimintarakenteita voitaisiin tarvittaessa jakaa pienempiin, kustannustehokkaampiin yksiköihin.

Espoo vertaa jatkuvasti palvelujensa kustannustasoa myös yksityisen sektorin tuottamien palvelujen kustannustasoon.

9. Kaupungin sisäisten liikelaitosten toiminta käydään kohta kohdalta lävitse ja korjataan kaikki ne ratkaisut, joissa sisäinen laskutus on kalliimpaa kuin vastaava yksityinen tuotanto.

10. Kehitetään sellaisia toimintamalleja, joilla päästään seuraamaan useiden kuntien muodostamien konsernien kustannusrakennetta ja tarvittaessa irtautumaan kannattamattomasta yheistyöstä.

11. Espoo vaikuttaa aktiivisesti siihen, että verolainsäädäntöä muutetaan siten, että kaikkea yrityksistä yksityiseen kulutukseen siirrettävää rahaa verotetaan samalla tavalla.

12. Espoo kehittää lähidemokratiaa myös kuntalaispalvelujen hallintaan.

13. Kaupungin johtamismallia tulee kehittää siten, että henkilöstöä palkitaan hyvistä, palveluja parantavista ja kustannustehokkaista ratkaisuista. Toimialojen sisäiset säästöt eivät saa johtaa toimialan resurssien heikkenemiseen vaan niitä pitää voida käyttää palvelujen parantamiseen.

14. Kuntien tehtäviä määrittelevää lainsäädäntöä tulee kehittää siten, että määritellään, mitä pitää saada aikaan, ei sitä, miten palvelut pitää tuottaa.

15. Kaikki Espoon ostamat yksityiset palvelut pitää ottaa tarkasteluun ja purkaa ne ratkaisut, joissa yksityissektorille maksetaan palveluista ylihintaa.

16. Kaikki - sekä palkatun henkilökunnan että luottamushenkilöiden – ulkomaanmatkat tuodaan valtuuston hyväksyttäviksi.

Avainsanat: Espooon talous, leikkaukset, investointikatto, kunnallisvero, yksityistäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini