Maalämmön hukkaputki

Share |

Torstai 10.12.2015 klo 22.41 - Simo Repo


Espooseen ollaan juuri nyt rakentamassa 42 kilometriä erinomaista maalämpötunnelia. Maalämpöputket jäävät kuitenkin asentamatta – en niitä ole ainakaan mistään suunnitelmista löytänyt. Lieneekö kenenkään päähän pälkähtänytkään, että valmiita tunneleita voitaisiin käyttää myös energian talteenottoon?

Ajattelen tietysti Länsimetroa. En tiedä, onko hankkeen suunnittelun aikana edes selvitetty sitä, olisiko metrotunneli sovelias lämmön talteenottoon. Espoossa on muitakin syvällä kallioperässä kulkevia tunneleita, erityisesti jätevesihuoltoa varten. Ja lisää tulee, kun Blominmäen uutta jätevedenpuhdistamoa tunneliverkostoineen aletaan rakentaa.

Järkevää olisi, että kaikessa suunnittelussa selvitettäisiin monialaisesti, olisiko erilaisissa hankkeissa synergiaetuja, joita voitaisiin hyödyntää.

Iloisena uutisena on tullut esiin, että Fortum alkaa hyödyntää jäteveden sisältämää energiaa lämmöntuotantoon. Innovaatio on hyvä. Meillä kaupunkilaisilla on syytä odottaa, että kaupunki perii jäteveden energiasta kohtuullisen myyntihinnan ja hyvittää sen espoolaisille asuntoyhtiöille ja asukkaille, jotka ovat veden lämmittämisen energialaskuissaan maksaneet. Toinen – sekin varmaan hyvä – vaihtoehto on, että kehitetään sellainen teknologia, jolla asuntoyhtiöt kykenevät ottamaan jäteveden lämpöenergian talteen ja hyödyntämään sen asuntojen ja/tai veden lämmittämiseen.

Tehdään hukkaputkista hyötyputkia! Se on viisautta.

Avainsanat: Maalämpö, Länsimetro, Fortum, lämmitys, jätevesi


Kommentit

28.10.2021 11.33  Antero Haapaniemi

Kiitos informatiivisesta postauksesta, joka koskee maalämmön keruuputkistoa. Tutkin parhaillaan ekologisia lämmitysvaihtoehtoja ja maalämpöä, ja siksi etsin tietoa aiheesta. En tiennyt, että putkiston täytyy olla niin pitkä ja ettää siellä kiertää maaläpönestettä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini