Espoo - edelleenkin hyvä paikka elää?

Share |

Torstai 16.2.2017 klo 13:29 - Simo Repo


Espoon uusi kaupunginvaltuusto saa ensi töikseen päivitettäväksi Espoo-tarinan seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Lähtökohdat ovat hyvät:
- Espoolla on runsaasti tietoa omasta tilanteestaan ja menestymisen mahdollisuuksista.
- Toimintatapa, jossa asukkaat, luottamushenkilöt ja virkamiehet yhdessä rakentavat strategiaa, on erinomainen.

Haasteita on riittävästi:

Kahden vuoden kuluttua kaupungin rahavirrasta yli puolet ohjautuu SOTE-uudistuksen myötä maakunnille. Se koskee sekä tuloja että menoja - mutta riittääkö uusi tilanne vanhojen lainojen maksamiseen ja uusien investointien rahoittamiseen?

Espoon kasvu ei voi olla jatkuvaa ja rajatonta. Jossain vaiheessa tulemme - luultavasti kaupunginosa kerrallaan - tilanteeseen, jossa uusien asukkaiden pakkaaminen Espooseen ylittää hyvän elinympäristön rajat. Asiaan pitää tarttua ennenkuin on liian myöhäistä.

Ei ole järkevää suunnitella kaupunkia niin, että kokonaisia kaupunginosia rakennetaan 30-40 vuoden välein uudelleen.

Ristiriidat nykyisten Espoon asukkaiden ja tulevien uusien Espoon asukkaiden välillä tulee ottaa avoimesti käsittelyyn. Vanhojen espoolaisten etuja ei saa polkea vedoten esimerkiksi kasvun välttämättömyyteen. Uudet asukkaat eivät ole itse tarkoitus, tarvitsemme ennen kaikkea uusia työtä tekeviä ja yhteiskunnasta vastuuta kantavia asukkaita.

Espoota tulee kehittää ihmiset, ei talous edellä. Espoon tulee olla edelleenkin hyvä paikka elää. Se vaatii tietyn taloudellisen perustan, mutta jos elinolosuhteita aletaan polkea talouden kehittymiseen vedoten, ollaan väärällä tiellä.

Avainsanat: Espoo-tarina, Espoon strategia, SOTE


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini